Rostos multivitamin ital

Rostos multivitamin ital

Bár lassan (de biztosan) sétálunk a télből a tavasz irányába, azért még egyáltalán nem vagyunk elkésve, ha most tárolunk be a kamránkba jópár liternyi finom multivitamin italt!

Kisgyerekes családoknál pedig, ha eddig nem tették, szinte kötelező!

Anyuka vagy? Nyilván, akkor tudod, milyen egy (vagy több) lurkóval a bevásárlás: Miközben te azon töröd a fejed, mit is kéne főzni, a kis szemfülesed méltán ismeri el a marketingesek munkáját, vagyis egyből kiszúrja a polcon vigyorgó üdítőket, s persze ezzel egyidőben rá is tör az olthatatlan szomjúság.  Te pedig, gondos szülőként kezedbe veszed a flakont, gyorsan végigfutod az apró betűket: oké, hogy rostos lötty, de gyümölcs- vagy zöldségtartalma valahol 20 % alatt, ami viszont van, az a színezék, tartósító, ízjavító, meg a fene tudja még mi. Elégedetlen vagy, de közben mégis hálát adsz, hogy porontyod nem kóláért visít. És akkor megnézed az árát is, mennyiért adják ezt a fél liter, külföldön készült, édesítőszeres mű-cuccot, majd ledöbbensz, hogy min. 1 kg kenyér árában van.

Hasonló élmény után kezdtem el kutatni a neten, hogy tudnék ilyen italt készíteni otthon, ami gazdagabb belsővel bír, mint a fent említett ital. „Házi KUBU” néven sok receptet találtam, de végül magam kísérleteztem ki a (számunkra) tutit. Íme: 

Saját fotó

Recept: kb. 80 dkg sütőtök (én egy nagyobb felét tettem bele), 60-70 dkg sárgarépa, 2-3 db alma, 2 citrom leve, 2 db narancs, ízlés szerint cukor.
Mindent meghámoztam, majd kockáztam egy fazékba. Belecsavartam a 2 citrom levét. Ezután felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, de csak annyira, hogy épp megpuhuljon minden. Ezután botmixerrel homogenizáljuk, és pótoljuk az elpárolgott vizet, kicsit főzzük még. Ekkor lehet kóstolni, a sűrűségét és az édességét beállítani. Én kb. 10 dkg cukrot raktam az egészhez, bár ha csak saját részre készült volna, akkor azt sem teszem bele. Forrón, sterilizált üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom, majd szárazdunsztban pihen 1 napot! Finom (-abb, mint a bolti), egészséges ital! Felbontás előtt felrázandó! Utána viszont ízlés szerint akár tovább is hígítható. Ha a bontott üveg nem fogyna el azonnal, akkor hűtőben tároljuk.

Ebből a mennyiségből nekem 6,5 üveggel lett! Mindezt kb. 350 Ft-ból!!!

Nem csak a gyerkőcöknek, hanem bizony a család felnőtt tagjainak is elnyerte a tetszését. Sőt, most már úgy kell terveznem az éves mennyiséget, hogy a rokonlátogatásokat is bele kell kalkulálnom!

Próbáld ki! Egészséges, minden-mentes, olcsó ital! Ja, és ha a narancsot és citromot leszámítjuk, még az is elmondható, hogy HAZAI! 😉 Az sem utolsó, ugye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.