Pitypangméz, ami nem is méz

Pitypangméz, ami nem is méz

Végre itt a pitypang szezonja, ami nem csak attól jó, hogy gyönyörű sárgára festi a réteket, mezőket, hanem ismét elkezdődhet a betárolás a fincsi pitypangmézből. Na jó, nem méz tudom! A legkorrektebben talán a gyógynövényes szirup írja le. Talán… De attól még finom!

De tovább megyek: mivel gyógynövény, így számos pozitív hatása is van szervezetünkre. “ A gyermekláncfű (pongyola pitypang) méz javítja a gyomornedv kiválasztást, megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. Ezen kívül vértisztító hatású és vérsűrűség ellen is kiváló. Igen kedvező a hatása a májra és az epeműködésre. Levertség ellen is igen jó hatású.” /Mézbarlang.hu/

Maria Treben könyve óta tudjuk, hogy lehet ily csodát művelni ebből a kedves növényből, de valahogy még mindig nem terjedt el széles körben. Én 3 éve készítettem először, sajnálatomra csak 2 üveggel, de elsőszülöttem azóta rágja a fülem minden tavasszal, hogy ugye lesz megint.  Peeersze, hogy lesz! Mert finom a vajas kenyéren, a sütiben, a teában, és mindenhol, ahol a valódi mézet is szokás használni. Meg azért is, mert ezzel ismét egy házi kézműves terméket készíthetek, ami megkérdőjelezhetetlenül magyar!

Úgyhogy nyúlcipőt fel, irány ki a zöldbe! Érezd a napsugarak finom melegét, engedd a szemednek, hogy „befogja” a természet élénk színeit, szívd be a tavasz (vagy kora nyár) illatát! Már ezért megéri! Amikor majd egy borúsabb napon ülsz a konyhában a vajas-mézes kenyereddel, garantáltan előjönnek ezek az élmények is!

Szóval…. ha megvan a pitypangmező, akkor nekiláthatunk a „munkának”. Csak a virágfejekre lesz szükség, elég azt lecsípni, a szára ott maradhat, hacsak nem szeretnénk egyéb gyógyhatású készítményt is. Egy adag pitypangméz elkészítéséhez kb. kétmaroknyi virágra van szükség, de mivel nekem nagyobb mennyiségben volt szükséges gondolkodnom, így egy fonott bevásárló kosarat szedtünk kb. félig. Hazaérve a teraszon újságpapírra terítettem egy órára, hogy a virágokon velünk utazó potyautasoknak megadjam a lehetőséget a távozásra.

Amire szükség lesz egy adaghoz:

  • 2 marék pitypang virág
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 1 l víz
  • sűrű szövésű szűrő, vagy textilpelenka

Így készül:

1 liter vízbe beleszórjuk a virágfejeket, és feltesszük főni, de nem szabad forralni! Amikor elkezd gyöngyözni, már le is vehetjük a tűzről. Ezután szépen félretesszük, és adunk neki egy napot, hogy a virágpor érvényesülni tudjon.

Másnap egy nagyon aprólyukú szűrőn, vagy textilpelenkán átszűrjük az egészet egy másik edénybe, a virágokat is kinyomkodjuk. A továbbiakban a virágra már nem lesz szükségünk, már kiadta magából az értéket.

Az átszűrt levet újra tűzhelyre tesszük, beleöntjük az 1 kg cukrot, a citrom levét és alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg az állaga sűrű, szörpszerű nem lesz. Nem kell megijedni, ez nem olyan sok idő, nem szilvalekvár! 😜

Már csak a kiadagolás van hátra. Sterilizált üvegekbe kanalazzuk, majd gondosan lezárjuk. Ha azonnali felhasználásra lehet számítani, akkor a hűtőben tárolhatjuk. Mivel én nagyobb időtávra terveztem, a forró üvegeket bebugyoláltam, és egy napra a szárazdunszt gondjaira bíztam. Így, ha mindent jól csináltam, van esélyem, hogy télire is jut a házi készítésű mézből. Már, ha hagynak belőle…

Egy alkalommal nem sikerült tökéletesre az alkotás, ugyanis az üveget felbontva kicsit híg, inkább szörpszerű lett az állaga, sem mint méz. Nem kell elkeseredni, ebben a formájában is használható, nagyon finom szörp lesz belőle!

Ha tetszett, megoszthatod ismerőseiddel is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.