Folyékony mosószer fillérekből

Folyékony mosószer fillérekből

Ahol népesebb a család, ott gyakran van dolga “Rozinak”, a mosógépnek. Mondjuk naponta. Ami nagyobb baj, hogy ehhez rengeteg mosószer is kell. Ami ráadásul nem is olcsó, 700-1000 Ft/kg, /l. Nem kevés. De ami még ennél is nagyobb baj, ha a családban valakinek érzékenyebb bőre van, és nem bírja a kemikáliákat. Ezen kívül a kifolyó vízzel pedig rendesen terheljük környezetünket is.

Na jó, ezek a közhelyek, amit mindenki tud (mégis kevesen tesznek ellene). Akkor most jön az, hogy add elő, neked mid van. 🙂 Mutatom. 

Nem is kellett olyan sokat kutatnom, hogy rátaláljak egy otthon könnyedén, gyorsan, olcsón elkészíthető, bőrbarát mosógélre.

Színes- és fehér ruhákhoz épp oly tökéletes, a hatásfoka pedig megegyezik a nagynevű társaiéval.

Lássuk, mire lesz szükségünk:

1 db (150g) mosószappan. Bármilyen márkájú lehet, mindegyik jó.  Én ezt 250 Ft-ért vettem.

30 dkg mosószóda. Szintén kb. 250 Ft/ fél kg

8 l víz (ezt most nem számoljuk, jó? 🙂  )

Elkészítése:

4 liter vizet fel teszünk főni egy fazékban. Közben a mosószappant lereszeljük, pl. sajtreszelőn, tökgyalun. Még forrás előtt beleöntjük a vízbe a reszeléket, és folyamatos kevergetés mellett “felolvasztjuk”.  Ha ez megvan, akkor beleöntjük a mosószódát is, ezzel is alaposan elkeverjük. Ekkor kezd el sűrűsödni.

Egy másik fazékba, vagy akár tiszta vödörbe szintén 4 liter vizet engedünk. Ebbe állandó kavarás mellett beleöntjük a meleg mosószerünket, majd hagyjuk kihűlni. Érdemes utána még egyszer homogenizálni. Van, aki ehhez botmixert használ, de fakanállal egy alapos átkeverés is megteszi.

Szépen beletöltjük az előkészített flakonjainkba, és örömmel konstatáljuk, hogy van 8 liter mosószerünk kb. 500 Ft-ból (62 Ft/l !!!), saját kezünk által. Ez az igazi HAZAI!

A két hozzávaló is természetesen elérhető magyar gyártóktól.

Fotó: Pixabay

Amire érdemes figyelni:

Ez a gél sűrűsödik, ezért használat előtt érdemes mindig felrázni a flakont.

Mosásonként 1 dl-t öntsünk a tartályba.

Ha fehéreket mosunk, a még nagyobb hatásfok érdekében a mosógép dobjába tehetünk 1-2 evőkanál szódabikarbónát.

Aki szereti az illatos mosószereket, használhat jó minőségű illóolajokat, 10-15 cseppet literenként.

Fotó: Pixabay

2 thoughts on “Folyékony mosószer fillérekből

 1. Névtelen

  Kedves BerBeus!

  A mosószappanból létezik olyan, ami nem állati eredetű termék?

  1. BerBeus

   Kedves Érdeklődő! Őszintén szólva, ilyen aspektusból nem vizsgálódtam még. Normál szappanokat készítenek kókuszzsírból, pálmazsírból, olívaolajból, kakaóvajból is. Hogy kimondottan növényi eredetű mosószappan van-e a piacon, annak ígérem, utánanézek!
   Üdv: BerBeus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.