Ettől besírsz!

Ettől besírsz!

 

Ismerőseim körében köztudott, hogy jóban vagyok a gasztronómiával, de nem csak a kényelmesebbik végéről. Az ételek készítése, azon belül is az improvizálás, kísérletezgetés, a kreativitás a terepem. Imádom a fűszereket, és “plusszokat”, amikkel a  különleges ízvilágokat meg lehet teremteni, kipróbálni.

Jöhet az  édes (na az főleg), a sós, a savanyú, minden. A csípős…. na az nem. Legalábbis eddig.

Történt ugyanis, hogy kb.  egy évvel ezelőtt megláttam egy terméket –  ami mára már termékcsoporttá szaporodott – Janchili márkanévvel. Magával gyűrűzött. Sweet Dream néven, tökéletes dizájnnal, a maga mediterrán sárga színével melegséget árasztva nézett rám csábítóan a képernyőről  egy mangós szósz. Pár másodperc múlva, mire tudatosult édesszájú énemben, hogy ez bizony chiliszósz, legördültek előttem a láthatatlan függönyök, hiszen ez erős, ezt nem! Pedig állítólag szexy is lenne, ha enném 🤭 (Tényleg szexi, ha bírja a nő a csípőset?), de ha egyszer nem bírja a gyomrom…  De maga a termék mégis megfogott. A kreativitás, az a “plussz” ott volt benne.

Na, gyorsan bekövettem a Fb oldalán (Janchili A ChiliTanya), mert látni  akartam, mi lesz ebből még. S közben még az is kiderült, hogy középiskolai tanulmányaink által ismerjük is egymást Viktorral, aki megtermeli , és elkészíti ezeket a fura csavarral ízharmóniába hozott szószokat.

 

 

Mostanáig figyeltem tevékenységét,fejlődését, és nem csalódtam, az összes többi termékében ott van az az üdítő kreativitás, ami valljuk be, olyan jól esik egy magyar termelőtől/vállalkozótól látni! Végre nem egy külföldi, hanem egy bátaszéki fiatalember találta ki és valósította meg! Bátran kijelenthetjük, értéket teremtett!

Az oldalán olvasgatva nekem a hitelesség is stabilizálódott, hiszen nem egy marketing guru szakmai hivatalosságával, hanem saját, könnyed stílusában posztol tevékenységéről, nem titkolva a termelői munka nehézségeit sem. Végigkövethető a paprika útja a magvetéstől a szószos üvegekig. Ez teszi a Fb lakók számára könnyen emészthetővé, gyorsan befogadhatóvá a termék-élményt.

 

 

De nézzük, a Sweet Dream után milyen furfangokkal lehet a chilit különböző ízvilágokba kilőni.

A Monkey Milk is kedves üdvözlés, nevén jót mosolyogtam.  Itt a mézes-fokhagymás kombó találkozik a chilivel. Persze vannak igazi “kemény legények” a sziszegősebb fajtát kedvelőknek: Red Death, Black Mamba, Napalm Death, Berzerker, csak hogy néhányat említsek….

Kreatív vonalon Angry Pig, a kolbászos chili (döbbenet: kolbász a szószban? Tuti jó lehet! 😉), vagy Purpe Rain a téli hangulat aromáinak gyűjtője cékla,  alma, narancs, gyömbér felhasználásával.

De Janchili a színekre is ad: Mr. Fika a zöld (zöld kaliforniai paprika, brokkoli, spenót, lime), White Horse pedig a fehér (krumpli, zeller, fehérrépa, spárga) zöldségek egyesülései a chilivel.

Nem tudom, van-e ember, aki a Tropical Storm előtt ilyen kulináris harmóniában találkozott volna egyszerre az ananász, a lime és (figyelem!) olaszrizling mazsola ízeivel, de számomra mindenképp több, mint figyelemreméltó.  Azt hiszem, ez már inkább unicum kategória.

 

 

De most komolyan! Kezdem magam úgy érezni, mint az irodai dolgozó, aki nyáridőben az ablakon át vágyakozva nézi a strandtáskával , napszemcsiben vihorászó járókelőket. Vagy a kisgyermek, aki csodálattal nézi a felnőttek kávézós szeánszát. Tudja, hogy neki nem szabad, de olyan jó látni, ahogy élvezettel fogyasztják, és az az aromás illat ami belengi a levegőt….

….. Szóval…. idáig bírtam! Lesz, ami lesz irány a janchili.com .

Be fogok sírni tőle, tudom! 🤢😭 Nem baj, vállalom! 😷 Kapszaicin kedvelők körében is előfordul ilyesmi. Na nem is csoda, hiszen némelyik Janchili termék eléri a 1500000 SHU-t , míg pl. egy Erős Pista 1200 SHU. 😱  (Helyezd magad képbe az SHU-ról:: Scoville-skála)

Végül egy jó tanács: ha nagyon beüt, és mar, és csíp, és szétfeszít, és éget, kérlek ne, ne vízzel próbáld oltani! Az égő benzint sem azzal oltjuk! (Ugye?!) Inkább készíts elő tejet, vagy joghurtot, az semlegesíti a kapszaicin hatását.

S ha már csak a kellemesen bizsergető érzés maradt egy magyar kézműves chiliszósszal elfogyasztott étel után, a legjobb, amit tehetsz, ha egy selymesen aromás magyar borral öblíted le!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.