Ékszermánia – férfi kézből

Ékszermánia – férfi kézből

Ki ne emlékezne a kiskamaszkor oly szép időszakára, amikor nem bírunk kreativitásunkkal, minden környezetünkben fellelhető anyagból kreáltunk valami újat, vagy valami nagyon hasonlót a szüleink által használt tárgyakéhoz. Általában a legnépszerűbbek az ékszerek voltak, és itt teljesen mindegy, hogy fiúról, avagy leányról esik-e szó. Pl. a barátságkarkötő mindkét oldalon tarolt népszerűségével. Lányok nyaklánccal, a fiúk pedig kulcstartóval, de a bátrabbak (s kitartóbbak) övvel is próbálkoztak. 

Miből? Hát előkerült anyuci vagy nagymami kézműves kosarából a szivárvány minden színében fellelhető hímzőfonal, amiből csudiszép karkötőket lehetett csomózni. A fiúk pedig apuci garázsában találtak villanyszerelésből maradt,színes műanyaggal bevont vezetékeket (emlékszem, a zöld-sárga egész népszerű volt 😀), ezekből fonással és csomózással készültek a kulcstartók, vagy épp a különféle zsinórdarabok adtak remek kombókat egy vagány nyakbavalónak, vagy övnek.

Mára ennek szép piaca fejlődött, és  kis hazánk nagyszerű kézműveseinek köszönhetően valódi mestermunkák közül válogathatunk. Ennek ékes példája Király Zsolt Ferenc, a Király Ékszerek megalkotója.

Honnan indult az ötlet az ékszerek készítésére,  és hogyan fejlődött üzletté?

Az ékszerekkel való foglalkozásom 9 esztendeje, a parakord nevű anyaggal kezdődött, ami Magyarul ejtőernyős zsinórt jelent. Már az anyag megismerése alkalmával lenyűgözött a sokrétű felhasználhatósága! Elképesztő, hogy mennyi mindent létre lehet hozni, ha az anyag ismerete és a kreativitás/fantázia összeadódnak. Az évek során kibővült az anyag felhasználási „repertoár”, s ma már számtalan különlegesebbnél különlegesebb igényt teljesíteni tudok. Eleinte a saját és családtagjaim örömére készítettem ékszereket. Az idők folyamán ez rendszeressé vált, már az ajándékozások is ezzel alakultak. Az ember saját keze munkája ajándékként, sokkal nagyobb örömet okoz mindkét fél részére, mint bármi, amit a boltokban megvásárolunk, de ezt véleményem szerint mindenki így érzi, hiszen beletesszük szívünket, lelkünket, hogy akiket szeretünk, lássák, milyen fontosak is nekünk! A későbbiekben az ismeretségi köröm is érdeklődött a termékeim iránt és természetesen készítettem mindenkinek nekik tetsző dolgokat, amik nagy sikert arattak! Mindenki szereti az ékszereket és a különleges dolgokat is. Éppen ezért kézenfekvőnek mutatkozott, hogyha a két tényezőt ötvözöm, akkor népszerű, szerethető termékeket tudok előállítani, ami hála a természetnek, nekem sosem okozott gondot.

Mindig is arra rendezkedtem be, hogy előbb-utóbb saját üzletbe fogok kezdeni és miután magabiztosan éreztem, hogy kreativitásom segítségével szinte bármit elő tudok állítani, nem volt kérdés, hogy azzal foglalkozzak főállásban, amit egyébként is szeretek csinálni.

Milyen anyagokkal, milyen stílusban dolgozol?

“Anyagfelhasználás tekintetében eléggé széles a skála. Mindig az határozza meg az anyagválasztást, amilyet az adott megrendelés igényel. Sok esetben ma is a parakord a fő alkotóelem, viszont esetenként ezen anyag nélkülözésével is készülnek ékszerek pl.: ásványokkal, nemesfémekkel és egyéb természetes és mesterséges anyagokkal. Erős Magyar Nemzeti identitásom okán, mindig törekedtem az Ősi Magyar stílusirányzatokat képviselni az ékszereim készítése során, de a világ minden szegletének motívumait felhasználom, ha arra mutatkozik igény. Az elmúlt években, több száz fonási és csomózási technikát megtanultam, de büszkén mondhatom, hogy ma már elsősorban saját terveimet, technológiáimat valósítom meg egyedileg és személyre szabottan, mikor megkeresnek egy-egy kéréssel.”

Vannak készleten is termékeid, vagy csak megrendelésre dolgozol?

Raktárkészletet nem szoktam felhalmozni éppen azért, mert ékszereim 90 %-ban személyre szabottan, megrendelésre készülnek. Vannak olyan termékeim is, amik nagyobb darabszámban készülnek, mint pl.: a makramé csomózású, gravírozott bilétás karkötők, de vállalkozásom fő profilja az egyediség és személyre szabottság, amire valóban specializálódtam.”

Találkozhatnak veled és munkáiddal valahol személyesen is az érdeklődők? Vásárok, bemutatók, expók…

„Elsősorban online lehet velem és termékeimmel találkozni, a KIRÁLY Ékszerek facebook oldalamon. Ez idáig csak ritkán vettem részt nyilvános vásárokon, de a jövőben tervezem ezt gyakoribbá tenni mindenképp! Viszont mivel nagy százalékban egyediek a termékeim, ezért gyakorta szükségeltetik a személyes találkozó egy-egy termék megrendelése során.”

Mitől egyediek a Király Ékszerek, milyen plusszal fűszerezed munkáidat?

„Alkotásaim egyediségét elsősorban a személyes kapcsolat, a megrendelő személyes megismerése adja. Minden kedves vásárlómnak olyan terméket készítek, ami tükrözi egyéniségét, és ha valaki a spirituális világ közelségét is szeretné magáénak tudni, abban is tudok neki segíteni, ez még közelebb hozza a kívánt terméket a leendő tulajdonosához/társához! Fontos még ezek mellett megemlíteni azt is, hogy a legtöbb termékem úgy van elkészítve, hogy ugyanolyannal sehol máshol ne találkozhassanak a vásárlók, ezáltal még jobban úgy érezhetik, hogy nem egy tömegterméket kaptak, hanem valami egészen különleges és saját magukból fakadó kiegészítőt viselnek.”

Az út az elképzeléstől az ékszerig….

Amennyiben általam megalkotott, sokszorosítható termékről van szó, akkor nagyon egyszerűen néz ki a dolog…

A kedves vásárló felkeres, kiválasztja a számára legjobban tetsző termékemet, megadja a csuklóméretét és postacímét vagy megbeszélünk egy személyes találkozót az átadás-átvételre. Amennyiben postázást szeretne, küldöm számára a vállalkozásom számlaszámát, ahová a postaköltséggel növelt vételárat utalnia/befizetnie szükséges és ezután készül is a termék. Ebben az esetben eltekinthetünk a személyes találkozástól, mert egyrészt nem mindig oldható meg egyszerűen, másrészt pedig könnyen ki tudja választani a kívánt terméket, a már említett KIRÁLY Ékszerek facebook oldalon. Ez a megrendelési forma, viszonylag kevés, néhány napos időintervallumban lezajlik, a megrendeléstől számítva, a termék átadásáig.

Amennyiben viszont egyedi ékszert szeretne a megrendelő, akkor mindenképp szükséges a személyes találkozó, amit a lehető leghamarabb meg is szoktunk ejteni, néhány telefonos egyeztetés után. A találkozó alkalmával megkérem az ékszer leendő tulajdonosát, hogy meséljen magáról, aminek következménye képpen kialakul bennem egy iránymutató, hogy merre kell majd elindulni gondolatok és érzések terén, amitől olyan alkotás születik meg, ami feltétlen és teljes örömet fog okozni az ékszer viselőjének. Továbbá megkérdezem, hogy van e valami elképzelése a leendő ékszerről színek, anyagfelhasználás, forma és egyebek tekintetében. A beszélgetések annyira sokszínűek ilyenkor, hogy bizton állíthatom, sosem volt még két egyforma társalgás köztem és a megrendelők között, de sok esetben felfedezhetőek voltak hasonlóságok, amik szintén segítettek felépíteni ezt a nagyon fontos stádiumát a megrendelés felvételének.

Mivel tervezéssel is foglalkozom, nagymértékben segítségére lehetek a megrendelőknek. Legfőképpen akkor, hogyha abszolúte semmilyen elképzelésük nincs a késztermék kinézetére vonatkozólag. Ha egy megrendelő teljes mértékben rám bízza a termék megtervezését (ami gyakorta előfordul), abban az esetben kezd csak igazán szárnyalni a fantáziám, és mindig valami egészen fantasztikus alkotás születik belőle, ami mind ahányszor osztatlan sikert arat! Ez idáig nem volt olyan alkalom, hogy bármelyik vásárlóm ne lett volna teljesen megelégedve a számára átadott termékemmel! Az egyedi termékek tervezése, elkészítése sok-sok tényezőtől függ, éppen ezért nagyon váltózó a megrendeléstől az átadásig terjedő időintervallumuk. Ha meg kellene határozni, azt mondanám, kb. 2-3 héttől akár 2-3 hónapig is elhúzódhat, amit az első pillanatban nem is minden esetben lehet pontosan tudni, mivel sajnos nem minden tényező rajtam múlik ilyen esetekben.”

Aki tehát minőségi magyar ékszereket szeretne, a Király Ékszerekben biztosan megtalálja a számítását, Zsolt pedig több eszközzel is szeretné a vásárlói elégedettségét és vásárlói kedvét növelni, ilyen pl.: a fizetési rugalmasság, vásárlási utalvány vásárlási lehetőség, de sok esetben felajánlja a megrendelőinek, hogy ha rajtuk keresztül vásárolnak ismerőseik, akkor 10%-ot visszajuttat nekik az adott vásárlásból és/vagy a következő vásárlásuk is kedvezményben fog részesülni. Ezen kívül gyakran hirdet pl.: 3-at fizet 4-et vihet akciót, karácsonyi nyereményjátékok, stb., a facebookon indított nyereményjátékaiban pedig kisorsolja egy-egy termékét a játékosok között.

Mindig igyekszem új dolgokat kitalálni, amivel szerethetőbbé, érdekesebbé és ember központúvá tudom tenni az alkotásaimat! Őszintén remélem, hogy egyre többen és többen részesülhetnek termékeim különlegességeiben és sok örömet okozhatok mindenkinek, akik magukénak tudhatnak egy vagy több valódi KIRÁLY Ékszert!”

Ha tetszett, megoszthatod ismerőseiddel is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.